Borászati szakkifejezések
Birtokbor

Az évek során szinte minden pincészet megpróbál olyan borokkal is megjelenni a fogyasztók felé, melyek kiemelkednek a választékból. Ezeket a magas minőségű borokat a borászat egy ideig Selection néven forgalmazta. A új címkék megjelenésével együtt a borcsalád is új - magyar - nevet kapott. Birtokbor. Jelöli a kiváló évjáratot, dűlőt és természetesen a magas minőséget. Tagjai mind barrique hordókban érlelődtek 14-24 hónapot.

Arcanum

Jelentése: titok, rejtély

Jelmondatunk:
"Arcanum ...melyre fény derül, ha testedbe, lelkedbe engeded...
"

Csak kiváló évjáratokban készül különleges, többszöri barrique hordóválogatások eredményként. Csak a tökéletes összhang lágy savak, érett tanninok, buja gyümölcsösség, hosszú egyenletes lecsengés az elfogadható ebben a kategóriában. Kiváló minőségű 300 literes, hátom évig érlelt zempléni tölgyfából készült M+ égetésű hordókban pihent 14-16 hónapon keresztül. Beltartalma ennek megfelelően illatában és ízvilágában is igen széles, gazdag. Érettségét a túlérésben szüretelt szőlőből nyeri. Ennek köszönhető az utóízben jelentkezik a mézes karakter.

dekantálás

Ajánlatunkban a Blauburger 2002 Birtokbornál külön is kiemeltük, de összességében az idősebb vörösborokról általánosságban is elmondható, hogy egy bizonyos mennyiségű idő amit a dekantáló kancsóban töltenek előhívja finom gyümölcsösségüket. Úgy mondjuk idő kell ahhoz, hogy a bor kinyíljon, megmutassa magát teljes pompájában. Ez az időmennyiség változó, függ a kóstoló érzékenységétől, elvárásaitól is, hiszen van aki szereti az animális illatokat. Nekik jóval rövidebb dekantálást javaslunk. Néhány 10 perc már segít, de akár több óra levegőztetés is ajánlatos lehet. A személyes igényekhez tegyenek próbát. Az idő előrehaladtával a kancsóban lévő bort többször is kóstolják meg, amíg eljutnak a megfelelő karakterhez.
Másik szempont a dekantáláskor az érett borban lévő üledékek palackban hagyása. Oly módon kell e dekantálást végezni, hogy a palack alján lévő üledéket az áttöltéskor ne keverjük fel, hanem a fölötte lévő bort óvatosan folyamatosan áttöltjük a kancsóba.

Guyot-művelés

Az ún. Guyot-művelésmódnál a tőkekinevelés egyszerű szálvesszős metszéssel történik. Az alakuló tőketörzsön 1 szálvesszőt, 1-2 világos rügyes ugarcsapot hagyunk meg 3-5 éven keresztül. Így alakul ki a kb. 50 cm-es tőketörzs. A Guyot-művelésű tőkék jó vízellátást és tápanyag-gazdálkodást igényelnek a szálvesszőkön jelentkező nagyobb termés kineveléséhez. A sovány, száraz talajon az ilyen tőkék hamar kimerülnek és viszszaesnek. Erre a művelésre elsősorban a kisfürtű, minőségi borszőlőfajták alkalmasak. A késői érésű tömeg-borszőlőfajták rendszeres szálvesszőzéssel gyakran gyengébb minőséget adnak. A Guyot-művelés előnye: egyszerű metszés, bő terméshozam. Hátránya, hogy szabályos alakítása és nevelése csak fagytól védett területen lehetséges. Az évről évre azonos rügyterhelés egyazon szinten tartott vegetációs lehetőségeket igényel. A kevés víz és tápanyag ennél a művelési módnál ugyanúgy problémát jelent, mint a túlzott műtrágyázás.

 


Laptérkép    Feliratkozás hírlevélre    Kedvencekhez adom    Kapcsolat    Ajánlja weblapunkat    Keresés az oldalon