Receptajánló
Kacsamell zöldbors mártással

Hozzávalók (4 főre)
2 db. kacsamell, kb. 350-400 grammosak
1,5 dl. főzőtejszín
5 cl. száraz, vörös Martini
1 kávéskanál szárnyas fűszerkeverék
1 evőkanál zöldbors
só, frissen őrölt fekete bors

 
  A kacsamelleket vágjuk félbe – keresztben - hogy négy szép darabot kapjunk, enyhén sózzuk be. Egy serpenyőben süssük takaréklángon előbb a bőrös felével 8 percig. A keletkező zsiradékot öntsük félre, majd süssük a másik felén 4 percig. A húst vegyük ki, tegyük félre, de tartsuk melegen. A forró serpenyőbe öntsük bele előbb a Martinit, majd adjuk hozzá a tejszínt, a zöldborsot és a szárnyas fűszert. Enyhén sózzuk meg, és hintsük meg a darálóból frissen őrölt fekete borssal. Főzzük fel, és hagyjuk összerotyogni 2 percig, hogy kicsit besűrűsödjön.
A kacsát tegyük tányérra, és öntözzük meg a mártással. Köretként gratinírozott burgonyát készítsünk hozzá, vagy friss tésztából készült széles metéltet főzzünk ki.
 
  A gratinírozott burgonya elkészítése:
Főzzünk meg héjéban 5-6 szép burgonyát, majd tisztítsuk meg és karikázzuk bele egy tűzálló tálba, rétegenként kicsit megsózva. 5 dkg vajból, annyi liszttel, amennyit felvesz készítsünk világos rántást, öntsük fel annyi tejjel, hogy tejföl sűrűségű mártást kapjunk. Vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá 1 tojás sárgáját. Sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele kevés szerecsendiót. Öntsük rá a burgonyára, szórjuk meg a tetejét 5 dkg reszelt sajttal, és forró (200 fokos) sütőben süssük addig, amíg a tetején a sajt szép aranybarna lesz. (kb. 15-20 perc). Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kb. 10 percig hűlni. Utána négy egyenlő kockára (vagy cikkelyre) vágva tegyük a kacsamell mellé a tányérra.

2006-os Egri Pinot Noir borunkat pompásan élvezhetik ezzel a finom fogással.
   
   |   tovább