Biodinamikus gazdálkodási mód
Napjainban kijelenthető, hogy a mezőgazdasági tevékenység során különböző mesterséges és kémiai vegyszerekkel terheljük a környezetünket. A szennyezés és terhelés csökkentése érdekében alternatív termesztési irányzatok terjedtek el, többek között az integrált, ökológiai vagy biodinamikus gazdálkodás.
A bios szó eredetileg, görögül életet jelent. A dinamikus szó arra utal, hogy a változásokat követi, ezekre figyel a biodinamikus gazda. A bio szó utal még a gazdálkodás ökológiai jellegére is. Vagyis arra, hogy nem alkalmazunk szintetikus trágya-anyagokat és szintetikus növényvédő szereket. A biodinamikus gazdálkodási mód az ökológiai gazdálkodásnak egy olyan ága, amelyben nem csak az a fontos, hogy ne szennyezzük a környezetet vegyszerekkel, hanem cél a leromlási folyamatok visszafordítása a Rudolf Steiner által ajánlott preparátumok segítségével. A biodinamikus módszerrel dolgozók Rudolf Steiner előadásaira alapozzák tevékenységüket, melyek 1924-ben, az akkor németországi Koberwitz községben (ma: Lengyelország) egy cukorrépatermelő nagyüzem központjában hangzottak el. A biodinamikus módszer lényege az irányított humusz-gazdálkodás, melyet a megadott, általában gyógynövény alapú preparátumokkal segítünk és lehetőség szerint a kozmikus viszonyokhoz igazítunk.
 
  Irodalom:

NYITRAINÉ SÁRDY, D. (2004): Bioborok összetételének vizsgálata, doktori értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest.
http://www.biokultura.org/biokultura_folyoiratok/2007/2007_2/biodinamikus.htm
http://www.biodinamikus.hu/biogazdmod.htm
       
   |   tovább