Az ökológiai szőlőtermesztésről
Az elmúlt évtizedek vegyszerhasználata a természetben bekövetkező nemkívánatos változásokat idézett elő, ezért új termesztési irányzatok terjedtek el: integrált, ökológiai (más néven bio-) termesztés.

Az integrált termesztés nem zárja ki a kémiai vegyszerek használatát, de mennyiségét jelentősen csökkenti, és csak a környezetet kímélő vegyszereket használja fel. Az ökológiai termesztés alapja a talaj és a termőhely viszonyaihoz alkalmazkodó, kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenálló fajták alkalmazása, a szintetikus kémiai növényvédő szerek használata azonban tilos. A szőlő gombás megbetegedései ellen elemi réz és kéntartalmú szerek használhatók korlátozott mennyiségben. A borkészítés során szintén alacsonyabb mennyiségben, megengedettek egyes kémiai szerek használata, például a kénezéshez.
 
  Az ökológiai termesztésből származó borok összetételükben nem igazán különböznek egy hagyományos módon termesztett szőlőből készült boroktól. Élettanilag aktív vegyületek (pl. polifenolok) sincsenek nagyobb mennyiségben ezekben a borokban, ez az adott szőlőfajtától függ sokkal inkább,valamint érzékszervileg sem lehet különbségeket tenni. Igazából a borok „bio”-tulajdonaságát a szőlőtermesztési és borkészítési javaslatok, megszorítások határozzák meg.
 
  Felhasznált irodalom:

NYITRAINÉ SÁRDY, D. (2004): Bioborok összetételének vizsgálata, doktori értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest.
BIOKONTROLL HUNGÁRIA KHT. (2007): Az ökológiai gazdálkodás Alap-feltételrendszere, feltételrendszer a borok készítéséhez.
HLUCHŶ, M. (szerk.) (2007): A gyümölcsfák és a szőlő betegségei és kártevői, Biocont Laboratory Ltd., Brno (CZ).
 
   
   |   tovább